logo (2)

Samenstelling van drankenkartons

Anim_1_Twitter

Karton

De houtvezels die voor het karton worden gebruikt zijn afkomstig uit verantwoord beheerde bossen, FSC gecertificeerd dan wel afkomstig van gecontroleerd hout. 

In een verantwoord beheerd bos worden steeds nieuwe bomen geplant, zodat de bossen altijd blijven bestaan. Daarnaast wordt het leefgebied van planten en dieren beschermd en is er respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders.

Anim_2_Twitter

Kunststof

Het dunne laagje kunststof aan de binnen- en buitenzijde van een drankenkarton maakt het pak vloeistofdicht. Voor de coating en de dop wordt steeds vaker gebruik gemaakt van hernieuwbaar kunststof op basis van restproducten van de papierproductie (hars uit hout) of suikerriet. Deze hernieuwbare kunststoffen hebben een lagere milieubelasting waardoor de CO2-voetafdruk van een drankenkarton kleiner wordt. 

Anim_3_Twitter

Aluminium

Een dun laagje aluminium zorgt bij lang houdbare producten voor een complete zuurstof- en lichtdichtheid en garandeert aroma- en smaakbehoud.

Drankenkartons voor verse producten (zoals melk en yoghurt) bestaan gemiddeld voor 80% uit karton en 20% uit kunststof (PE). Drankenkartons voor lang houdbare producten(zoals vruchtensappen, waters, soepen en sauzen) bestaan gemiddeld voor 75% uit karton, 21% uit polymeren (LDPE/HDPE) en 4% uit aluminium. Een drankenkarton van 1 liter weegt ongeveer 28 gram.

Karton


De houtvezels die voor het karton worden gebruikt zijn afkomstig uit verantwoord beheerde bossen, FSC gecertificeerd dan wel afkomstig van gecontroleerd hout. In een verantwoord beheerd bos worden steeds nieuwe bomen geplant, zodat de bossen altijd blijven bestaan. Daarnaast wordt het leefgebied van planten en dieren beschermd en is er respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders.

shutterstock_1024452661
CAP_PP_2006_SMALL_MIX

PE 

Het dunne laagje kunststof aan de binnen-  en buitenzijde van een drankenkarton maakt het pak vloeistofdicht. Voor de coating en de dop wordt steeds vaker gebruik gemaakt van hernieuwbaar kunststof op basis van restproducten van de papierproductie (hars uit hout) of suikerriet. Deze hernieuwbare kunststoffen hebben een lagere milieubelasting waardoor de CO2-voetafdruk van een drankenkarton kleiner wordt. 

Aluminium


Een dun laagje aluminium zorgt bij lang houdbare producten voor een complete zuurstof- en lichtdichtheid en garandeert aroma- en smaakbehoud.

image002

Wist je dat het slim opvouwen van bijvoorbeeld een pak yoghurt vaak nog een extra schaaltje oplevert?

vouwwijze