Nieuws
Update 12 november 2024
Nederlander schenkt melk en sap liefst uit drankenkarton
Consument onvoldoende bewust van duurzaamheidsaspecten kartonnen pakken
AMSTERDAM, 12 november 2024 – Nederlanders hebben bij zuivelproducten, vruchtensappen en frisdranken zonder koolzuur een voorkeur voor een verpakking van karton. Ze kiezen vaker voor drankenkartons omdat die eenvoudig op te bergen of te recyclen zijn, maar zijn zich onvoldoende bewust van de duurzaamheidsaspecten van drankenkartons.
Dat blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau Ruigrok onder 1.095 Nederlandse consumenten van 18 jaar en ouder. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van HEDRA, de Nederlandse branchevereniging die de milieubelangen van de producenten van drankenkartons behartigt. De uitkomsten van het onderzoek geven een breed en divers beeld van de manier waarop consumenten tegen verpakkingsmaterialen in het algemeen en drankenkartons in het bijzonder aankijken.
“Drankenkartons zijn niet weg te denken uit de Nederlandse keukens”, zegt Inge Eggermont, algemeen directeur van HEDRA. “Dit onderzoek laat zien dat de consument duidelijke voorkeuren heeft. Melk en vruchtensap willen ze uit een drankenkarton, net als dranken zonder koolzuur. Op andere segmenten hebben we als industrie nog terrein te winnen.”
Zo hecht een deel van de consumenten (43 procent) niet aan het type verpakking waarin een bepaalde drank zit; 35 procent vindt het daarentegen (zeer) belangrijk. Drinken Nederlanders melk of vruchtensap, dan schenkt 61 procent bij voorkeur uit een drankenkarton, zo blijkt uit het onderzoek.
Bewuste keuze
Kiezen consumenten bewust voor een bepaald type verpakking, dan doen ze dat om uiteenlopende redenen. Bij drankenkartons onder meer omdat ze gemakkelijk op te bergen of te recyclen zijn, zo geven de ondervraagden aan. Opmerkelijk
is dat eenzelfde percentage van de consumenten (29 procent) een bepaalde verpakking (drankenkartons, glas en plastic) juist kiest omdat die te recyclen is. Plastic verpakkingen vinden mensen bovenal gemakkelijk te openen en te sluiten.
Zwerfafval
Ook zwerfafval was onderdeel van het onderzoek van Ruigrok. Hieruit blijkt dat Nederlanders nauwelijks glazen flessen of drankenkartons op straat of in de natuur tegenkomen. Slechts 2 procent komt wel eens een glazen fles tegen in
het zwerfafval, voor drankenkarton is dat 7 procent. Bij blik en plastic flessen is dat anders. 45 respectievelijk 37 procent geeft aan deze verpakkingen op straat tegen te komen.
In het onderzoek is ook gekeken naar de perceptie van Nederlanders van de impact die een bepaalde verpakking heeft op het milieu. 7 procent van de ondervraagden is van mening dat een verpakking van glas het slechtst is voor het milieu, als het gaat om drankenkartons is 9 procent die mening toegedaan. Hetzelfde percentage associeert blik met de minst milieubewuste verpakking. Opvallend is dat maar liefst 59 procent aangeeft dat ze van mening zijn dat een plastic verpakking het meest negatieve effect heeft op het milieu. Bij de ondervraagden die vinden dat drankenkartons slecht voor het milieu zijn, worden verschillende redenen aangegeven. Zo wordt er gezegd dat recycling een probleem is, anderen menen dat de productie vervuilend is en enkelen zijn van mening dat drankenkartons slecht voor het milieu zijn omdat ze van bomen zijn gemaakt die gekapt worden.
Educatie en communicatien
Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen niet een volledig beeld hebben van de duurzaamheidsaspecten van drankenkartons. Een drankenkarton bestaat gemiddeld voor ongeveer 75 procent uit papiervezel en zo’n 21 procent uit een mix
van verschillende polymeren (HDPE, LDPE, PP) en een dun laagje aluminiumfolie. Ongeveer de helft van de ondervraagden weet niet waar drankenkartons van zijn gemaakt. 39 procent denkt dat drankenkartons gemakkelijk gerecycled kunnen
worden, 21 procent denkt van niet. Nederlanders geloven dat ingezamelde plastic flessen vaker worden gerecycled dan ingezamelde drankenkartons.
“Hieruit blijkt dat we op het gebied van educatie en communicatie nog wat te doen hebben”, zegt Eggermont. “De polymeren en het aluminium uit drankenkarton is met relatief weinig energie goed te separeren en te recyclen, wat in Nederland en een groot aantal andere Europese landen ook gebeurt. Het feit dat ze van natuurlijke in plaats van fossiele grondstoffen zijn gemaakt en dat ze goed te recyclen zijn, maakt van drankenkartons een verpakking met een lage CO2-uitstoot.”
Neem voor meer informatie contact op met:
Hedra
Inge Eggermont (algemeen directeur)
inge.eggermont@elopak.com
Update 15 augustus 2024
HEDRA: Publieksverslag Verpact over recycling drankenkartons eenzijdig en onvolledig
HEDRA, de Nederlandse brancheorganisatie van drankenkartonproducenten die de milieubelangen behartigt van kartonnen drankverpakkingen, is teleurgesteld over de eenzijdige en onvolledige wijze waarop in het onlangs door Verpact gepubliceerde publieksverslag wordt geschreven over de behaalde recycling- en circulaire resultaten van drankenkartons.
Onlangs is het jaarlijkse publieksverslag van Verpact gepubliceerd. In dit verslag worden de behaalde recycling- en circulaire resultaten van verschillende verpakkingen gepresenteerd. Zo ook voor drankenkartons, waarvoor er in Nederland vanaf 1 juli 2023 een wettelijke recyclingdoelstelling bestaat. Deze doelstelling, die met 34% in 2023 oploopt naar 55% in 2030, is in 2023 niet gehaald. Toen kwam het percentage op 24 uit. Hoewel het rapport inzage geeft in de omstandigheden die geleid hebben tot dit tegenvallende percentage, laat het helaas twee belangrijke aspecten buiten beschouwing:
- De – zeer positieve – vooruitzichten voor het recyclepercentage in de komende jaren;
- De milieuvoordelen van drankenkartons, onder meer door de significant lagere CO2 footprint van drankenkartons in vergelijking met andere verpakkingen.
Alvorens daarop in te gaan staan we kort stil bij de omstandigheden die hebben geleid tot het niet-halen van het recyclepercentage in 2023.
Slechte start in 2023
Drankenkartons uit nascheiding werden tot medio 2022 gerecycled door de Duitse papierverwerker Delkeskamp. Helaas heeft dit bedrijf zijn deuren gesloten. HEDRA heeft Verpact daarom in contact gebracht met het Spaanse recyclingbedrijf
Alier dat nagescheiden drankenkartons uit het huishoudelijk afval accepteert. Het duurde alleen (te) lang om de benodigde Europese vergunningen voor het transport naar Spanje te krijgen.
Daarnaast konden er door een grote brand bij een Nederlandse nascheider in de tweede helft van 2023 veel minder drankenkartons nagescheiden worden.
Het gevolg is dat in 2023 nauwelijks drankenkartons uit nascheiding zijn gerecycled, hetgeen heeft geleid tot het niet halen van de wettelijke recyclingdoelstelling. Wat Verpact echter nalaat te vermelden is dat dit niet het gevolg
is van een structureel probleem, maar dus van onverwachte problemen in de keten.
Voor 2024: halen recyclingdoelstelling van 37% zeer waarschijnlijk
Nederlandse drankenkartons worden voor 79% ingezameld via bronscheiding. De overige 21% van de drankenkartons wordt via nascheiding van huishoudelijk afval ingezameld. Als we kijken naar de recyclingvolumes van drankenkartons over
de eerste helft van 2024, dan krijgen we een veel positiever beeld: alle Europese exportvergunningen zijn in orde en alle drankenkartons uit zowel bron- als nascheiding worden gerecycled bij verschillende gespecialiseerde fabrieken.
Het gaat dan om Papierfabrik Niederauer Mühle (PNM) in Duitsland, Alier in Spanje, Essity en Lucart in Frankrijk en Saci in Italië. Daarom verwacht HEDRA dat het wettelijke recyclingpercentage van 37% in 2024 zal worden gehaald.
Daarnaast wordt ook een steeds groter deel van de polymeren en het aluminium (PolyAl) uit drankenkartons verwerkt tot nieuwe producten.
Drankenkartons: de meest duurzame verpakking
Wat in de rapportage van Verpact geheel onbenoemd blijft, zijn de milieuvoordelen van drankenkartons. Zo hebben drankenkartons vanaf grondstof en productie tot en met recycling of verwerking na gebruik aantoonbaar ongeveer driekwart
minder CO2 uitstoot dan PET-flessen. Alle producenten van drankenkartons die lid zijn van HEDRA, zijn permanent bezig met het verder verbeteren van de verpakkingen, onder meer door het nog verder reduceren van fossiel materiaal in
de drankenkartons. Hiermee zal de CO2-uitstoot nog verder dalen en zal recycling en het hergebruik van de gebruikte materialen nog beter gaan. Drankenkartons zullen daarom voor steeds meer producenten en gebruikers die hechten aan
een duurzame toekomst de meest logische keuze zijn.
Over HEDRA
HEDRA is de Nederlandse brancheorganisatie voor drankenkartons, bestaande uit drie leden, Tetra Pak, Elopak en SIG Combibloc. Drankenkartons zijn een veilige, circulaire en duurzame verpakkingsoplossing,
geschikt voor de behoeften van vandaag en de toekomst. Door hernieuwbare materialen uit duurzaam beheerde bossen te gebruiken en aan het einde van hun levensduur te recyclen, hebben drankenkartons een lage CO2 voetafdruk en dragen
ze bij aan een circulaire economie, waardoor het een slimme en duurzame keuze is.
Neem voor meer informatie contact op met:
Hedra
Inge Eggermont (algemeen directeur)
inge.eggermont@elopak.com
Update 22 december 2023
Op 22 december verscheen de speciale editie ‘Innovatief Ondernemen’ als bijlage bij Het Financieele Dagblad met daarin de volgende bijdrage over HEDRA.
Update 27 september 2023
Reactie HEDRA Pakzooi campagne Zwerfinator
HEDRA heeft kennisgenomen van de publicatie van Dirk Groot (‘de Zwerfinator’) en Merijn Tinga (de ‘Plastic Soup Surfer’) over zwerfafval, statiegeld en drankenkartons.
Beide activisten uiten al langer kritiek op drankenkartons. De conclusies van dit onderzoek passen in eerdere uitingen van Dirk Groot en Merijn Tinga: ze zijn gebaseerd op een aantal niet te controleren observaties, zijn niet getoetst
door een onafhankelijke partij en niet wetenschappelijk onderbouwd. Het staat – in hele kleine lettertjes – ook in het rapport: Zwerfinator pretendeert niet dat zijn onderzoeken voldoen aan de criteria van wetenschap of dat dit als
wetenschappelijk onderzoek moet worden beschouwd. Dit rapport kan dan ook niet als zodanig worden beoordeeld.
De onderbouwing die wel wordt gegeven, is onduidelijk en lijkt bij elkaar gezocht om te komen tot een uitkomst die bij voorbaat al klaar leek te liggen, namelijk dat het aantal drankenkartons in het zwerfaval toeneemt en dat drankenkartons
slecht zijn voor het milieu.
Het interessante is dat het tegendeel het geval is. Uit de onlangs gepubliceerde rapportage van Eco Consult in opdracht van Rijkswaterstaat Leefomgeving blijkt dat drankenkartons nog altijd nauwelijks in het zwerfafval terechtkomen.
Eco Consult brengt al sinds 2013 het zwerfafval in Nederland in kaart. De laatste
rapportage
heeft betrekking op 2022.
Uit die rapportage blijkt dat het aandeel drankenkartons in het zwerfafval
niet is toegenomen. Net als een jaar eerder maken drankenkartons ongeveer 1 procent van het zwerfafval in Nederland uit. Een zeer laag percentage in vergelijking met andere verpakkingen, zoals blikjes (15 procent), snoepwikkels
(21 procent) en bijvoorbeeld kunststof verpakkingen (17 procent).
In het rapport wordt ook gezegd dat drankenkartons slecht zijn voor het milieu. Ook dat klopt niet. Verschillende onafhankelijke Life Cycle Analyses (LCA’s) tonen aan dat drankenkartons in de kerncategorieën melk en sap de laagste CO2-voetafdruk hebben in vergelijking met PET-flessen en glazen flessen voor eenmalig gebruik. Dit kan worden toegeschreven aan:
- het gebruik van hernieuwbaar materiaal dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen die CO2 opslaan;
- de recycleerbaarheid van drankenkartons (recycling vermindert de totale CO2-voetafdruk);
- het efficiënte vervoer van producten in drankenkartons;
- het lichte gewicht van drankenkartons;
- de investeringen van de industrie om haar CO2-voetafdruk voortdurend te verkleinen.
In de campagne wordt ten onrechte ook de suggestie gewekt dat drankenkartons niet te recyclen zijn. Drankenkartons zijn prima te recyclen, en dat gebeurt in toenemende mate ook. Dit jaar wordt 34 procent van de Nederlandse drankenkartons gerecycled; in 2030 moet dat tenminste 55 procent zijn. Van de papiervezel worden onder andere kartonnen verpakkingsdozen gemaakt. Het PolyAl (plastic en aluminium afkomstig van de dopjes en coating), wordt verwerkt tot granulaat voor de productie van circulaire producten en ter vervanging van virgin plastic. In Europa is momenteel 75.000 ton (= 40%) PolyAl recyclingcapaciteit beschikbaar. Deze capaciteit zal worden verdubbeld tegen 2025.
Terneuzen, 24 februari 2023
HEDRA enthousiast over ambitieuzere recyclingdoelstelling ministerie
“In 2030 moet 55 procent van de drankenkartons in Nederland effectief gerecycled worden.” Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in een notitie aan de Europese Commissie. HEDRA, de Nederlandse brancheorganisatie van drankenkartonproducenten, steunt de doelstelling. De recyclingdoelstelling treedt per 1 juli aanstaande in werking.
De staatssecretaris kiest ervoor om de recyclingdoelstellingen van drankenkartons gelijk te trekken met die van kunststof drankverpakkingen. Zo ontstaat een gelijk speelveld. Voor drankenkartons betekent de nieuwe doelstelling dat dit jaar 34 procent van de drankenkartons effectief gerecycled moet worden volgens de nieuwe Europese rekenmethode. Het streven is om dit percentage jaarlijks zodanig te laten stijgen dat er in 2030 een recyclingpercentage van 55 procent wordt gerealiseerd. Dat percentage geldt in dat jaar ook voor kunststof drankverpakkingen.
Studie Wageningen Food & Biobased Research
De beslissing van de staatssecretaris sluit aan bij een studie van Wageningen Food & Biobased Research die in april 2022 verscheen. De onderzoekers concluderen dat er in Nederland verschillende maatregelen nodig zijn om meer drankenkartons in te zamelen en te recyclen, zoals een grotere bewustwording onder de consument, betere sorteerefficiëntie en meer PolyAl recycling.
Forse investeringen in uitbreiding recyclingcapaciteit
Drankenkartons worden gerecycled in 20 papierfabrieken in Europa met een totale capaciteit van 550.000 ton. De sterke papiervezel wordt opnieuw ingezet voor de productie van kartonnen dozen en hygiëne papier. De drankenkartonindustrie zal komende jaren investeren in extra papiervezel recyclingcapaciteit van 150.000 ton. Op dit moment wordt het PolyAl (dopjes en coating) uit drankenkartons verwerkt op zes locaties met een geïnstalleerde capaciteit van 50.000 ton. De PolyAl fractie wordt verwerkt tot granulaat voor de productie van circulaire producten zoals transportpallets, 3D-printtechnologie en stoelen. Ook hier zal komende jaren fors in worden geïnvesteerd met een capaciteitsuitbreiding van zo’n 150.000 ton.
Enthousiast over ambitieuzere doelstelling
HEDRA ondersteunt de invoering van de wettelijke recyclingdoelstelling voor drankenkartons. Gezien alle investeringen van de industrie in uitbreiding van de recyclingcapaciteit is HEDRA ervan overtuigd dat een doelstelling van 65 procent in 2030 haalbaar is.